27 Aralık 2011 Salı

Zalim Olan Kim?

Bazen gece yarısı uykumu bölerek tabiatımı olumsuz etkileyecek kadar  feci izler bırakan, dimağımda belirginleşecek kadar somut, somut olduğu kadar da müphem meseleleri düşünüyor, düşünüyor, düşünüyorum;insan, hayat, zalim, zulüm, mazlum, acı, sevinç veya keder.
Kendi içinde ayrı ayrı fakat birbirleriyle bağlantılı bu kavramlarla ilgili zihnimdeki efkarın ur haline dönüşmesini engellemek için yazmak istiyorum. Kalemi alıp elime bir kaç şey çiziktirdikten sonra yazının umumi havasına bakınca şaşırıyorum. Benim düşündüklerim bunlar mıydı?  Tamam, fevkalade olmasa da öyle çok da alelade olmamalı  bu kadar düşündüklerim. Sonra fark ediyorum. Düşünmek  ayrı şey, düşündüklerini ifade edip yazıya geçirmek ayrı şey. İkisi ayrı birer lisan gibi. Sonra başka bir şey daha fark ediyorum. Benim bu 'yazma lisanını' öğrenmem lazım. Yoksa çıldırmak 'işten değil' olacak. Neyse ben ne diyecektim? Kuyucaklı Yusuf'u okuduktan sonra şöyle dedim kendime: Ya insanlar ve hayat, iğrenti hissi uyandırıp istihfaf (S.Ali bu kelimeyi çok kullanıyor) edilecek kadar zalimler, ya da Sabahattin Ali okurlarına zulm ediyor. Hayatın gerçek acımasızlığına dayanabiliyorsanız, acılar karşısında karda açan bir çiçek kadar naif olan Yusuf'un o tatlı ruhunun zalim bir dünya tarafından nasıl hırpalandığına tanıklık etmek için bu kitabı okumanızı tavsiye edebilirim.

15 Aralık 2011 Perşembe

Maskesiz Yaşıyoruz

( ''Maskeyi sadece maskeli balolarda takarım.'' diyen, bilmem kaçıncı dereceden memur, dostum Bay Golyadkin'i selamlıyorum.)
***
Maskesiz yaşıyoruz, kurgusuz ve içten.
Kendimize nasılsak, herkese öyleyiz.
Hepimiz çok masumuz
Yağmur  altında kanatları ıslanmış
Çaresiz bir serçe yavrusu kadar.
Başka bir insanın mutsuzluğundan
Mutluluk devşirmeyiz.
Asil ruhluyuz çünkü.
Başka bir insanın mutluluğu için
Kendi mutluluğumuzdan kısarız. Fedakarız.
Ayrıca çok naif ve zarifiz
Kötülüğün bile sevimli göründüğü dünyalarda yaşayan
Çocuk masallarının kahramanları gibi.
Etkisizce, öylesine  havlayan,
Serseri, müptezel bir sokak köpeği gibi
Zararsız  ve gurursuzuz.
Bencillik yoktur hiçbir sevgimizde
Hepimiz çok masumuz.